29 april. 2016 - 15:59

MÖT MATHILDA HEDIN EKWALL

Vi välkomnar Mathilda Hedin Ekwall som precis firat ettårsjubileum som makeupartist!

 

Hej Mathilda! Hur var det nu, var och när gick du utbildningen?

 

Jag gick utbildningen våren 2015 januari-april.

Då var det ju makeupkurs och ingen hårutbildning inräknad.

 

Då har du ett-årsjubileum nu! Grattis!

Så hur kom du igång efter avslutningen och vad har du gjort sen dess?

 

Haha tack!

Efter utbildningen jobbade jag på granit länge för att ha en fast inkomst samtidigt som jag torde jag många gratisjobb med nyblivna modeller för Mikas modellagentur mm då de behövde bilder till sina portfolier. Och på den vägen var det. Varje ledig tid/dag man hade fick man säga ja till att hjälpa till med smink och plåtningar gratis för att försöka få sig ett kontaktnät och lära känna folk. Det är inte förrän nu det är företag och privatpersoner som jag inte känner som börjat höra av sig!

Så det har varit väldigt mycket slit under ett år men jäkla kul. Har blivit väldigt bundis med en fotograf som heter Fredrik Dahlberg. Honom fotade jag med första gången förra våren av bara en slump då en bekant skulle fota sig för skojs skull och efter det har vi gjort mycket ihop. De flesta bilder jag har är tagna med honom.

 

Vad roligt! Det är otroligt viktigt med kontakter!

är det något speciellt jobb hittills som varit extra roligt?

 

Jag gjorde ett jobb med arla där jag skulle låtsas sminka personer på stan och sedan skulle de se sig i spegeln och känna sig vackra som det är. Inte världens bästa “promo” för att visa att man är bra på att sminka men det var väldigt kul och alla tjejer som ställde upp blev så glada så det var en kul upplevelse och ett jobb som kändes bra.

 

Vad fint!

Sen sminkade jag till internetreklamen för “Hoppas det smakar” med Robert Aschberg och där trodde jag att jag endast skulle pudra Robert men det visade sig sedan att jag skulle olja in och sminka en kille som skulle ligga naken på ett bord med endast sushi på sig. Det var rätt kul och jag och mina vänner skrattar fortfarande åt hur chockad jag blev när jag insåg att jag skulle behöva sitta gränsle över den här mannen på ett bord och olja in honom…!

 

Haha! Vilken överaskning!

Hur ser du på framtiden? har du något mål eller nån dröm du strävar efter?

 

Till 2017 skulle jag vilja kunna försörja mig eller dra in den största delen av min lön på mitt egna företag med spraytan och frilans som makeupartist. Det är drömmen.

Jag har inga problem med att ha ett extrajobb på sidan av men jag vill att mesta tiden ska gå åt sminket och få vara med på fler modeplåtningar som jag tycker är väldigt kul!

 

Bra mål!

Hur gick det under utbildningen då? Är det någon lektion eller händelse som du minns extra?

 

Jag gillade när vi hade lektion i specialeffekter. Tycker det är otroligt kul att få göra sår och obehagliga sminkningar!  Dragqueen var också väldigt kul.

Sen såklart i slutet när vi skulle ha slutfotografering. Man var ju galet nervös men tror fortfarande det är en av mina bättre sminkningar, så det är väldigt roligt!

 

jag tror de flesta är nervösa inför slutfotot, men så blir de alltid glatt överaskade över hur bra de faktiskt är. Man måste tro på sig själv!

Så vad var det allra bästa med utbildningen, förutom de roliga lektionerna?

 

Det bästa med utbildningen var nog att jag fick upp ögonen för spraytan! Hade ingen tanke på att man kunde utbilda sig eller jobba inom det men det är något jag tycker är superroligt att jobba med. Sen är jag självklart glad för allt jag lärt mig inom smink men det visste jag ju redan att jag tyckte var kul och kunde utvecklas i om jag la ner tid på det.

 

Vad kul att du hittade spraytan! Det är ju ett väldigt praktiskt sätt att kunna börja tjäna pengar direkt efter utbildningen.

Vad var det tuffaste då?

 

Det tuffaste var att få tillräckligt mycket praktik och sen även bli bra på de där smådetaljerna som tex perfekt sotning eller se hur man ska sminka ett ansikte. Vad man ska framhäva och inte. Det tog mig lite tid innan jag kom in i det.

 

Ja det tar ett tag innan man verkligen får in det! Men man ska aldrig ge sig!

Och till slut, vad skulle du vilja ge för råd till våra blivande makeupartister?

 

Oj.. Mitt råd skulle väl vara att slita gärnet minst ett år innan man ”ger upp” och känner att det inte är värt tiden för det tar tid att få kontakter och träffa fotografer/modeller/företag man klickar med osv. Men om man jobbar på och ger sig fan på att man ska kunna försörja sig på det man tycker är kul så är det värt all fritid och lediga dagar man får lägga i början. Sen starta hemsida. Jag har vunnit jättemycket på att ha en hemsida och instagramkonto. Många har hittat mig där.

Gör mycket gratisjobb! Man ska ju självklart känna efter om man tjänar något på dem men gör så mycket du kan även om det är tråkigt att inte få betalt. Det lönar sig i slutet när de man hjälpt rekommenderar en till deras vänner osv!

 

Bra sagt! tusen tack Mathilda!

 

Tack själv!

 

FOTO FREDRIK DAHLBERG / MAKEUP MATHILDA HEDIN EKWALL

mathilda hedin ekwall

FOTO, BILDEN OVAN PERNILLA STRANDKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *