21 juli. 2014 - 16:34

Makeupartist Anna Wikners framgång och hennes senaste jobb med artisten Zara Larsson

Anna Wikner avslutade sin makeupartistutbildning hos oss på Makeupstudion Education i våras och har sedan dess haft stor framgång som frilansande makeupartist.
Förra veckan jobbade hon med artisten Zara Larsson. Anna fixade hår & makeup inför fotograferingen av Zaras nya skivomslag.
Nedan följer en intervju med Anna av vår webredaktör, Kereshmeh Klangefeldt, som handlar om hennes väg till drömyrket.

Backstagebilder från fotograferingen av Zara Larssons skivomslag.
DSC_0866 DSC_0875

Mua Anna Wikner: makemeup.anwik@gmail.com

Anna W

Vem är Anna och hur har hennes resa sett ut fram till denna punkt?
Anna, snart 22 år ung, är en tjej från Östersund som bott i Härnösand flera år innan hon sedan flyttade till Stockholm.
I gymnasiet valde hon att gå något som heter Business program med inriktning på marknadsföring. När jag frågar varför hon valde den linjen så rycker hon på axlarna och ler. Men hon är väl medveten om att det kommer att gynna henne nu när hon ska driva eget företag. Efter gymnasiet jobbade hon på Com Hems kundservice med teknisk support.

”Men när dök tankarna upp om att bli makeupartist?”
”Jag har alltid varit intresserad av makeup, det är något jag alltid har drömt om att jobba med.”

” Vad var det som fick dig att plötsligt ta tag i det och lämna jobb och hem i Härnösand?”
” YOLO” säger Anna och skrattar högt. Som tur är så hade jag, som ju är lite äldre, i ett annat sammanhang googlat denna förkortning och kunde skratta med… ” Jag hade inget att förlora” fortsätter hon. ” Jag längtade bort från Härnösand och ville ta klivet och satsa på något som jag brann för.”

” Hur kom det sig att du valde Makeupstudion Education?”
” Jag googlade, läste allt jag kunde hitta om makeupartistutbildningar på olika forum. Jag var och besökte 3 skolor i Stockholm, däribland Makeupstudion. Sen känner jag även en annan makeupartist som gått sin utbildning på Makeupstudion och varit supernöjd.” Makeupartist Sanna Johnsson kanske låter bekant för de flesta sminkintresserade?! Även hon är från Härnösand och har lyckats väldigt bra som makeupartist. ”Jag fick gå på magkänslan helt enkelt, det kändes rätt med Makeupstudion”
” Sen flyttade du bara till Stockholm?”
” Ja, jag har en farbror som bor i Stockholm och fick bo med honom. Nu ska jag och några tjejer från min Makeupstudion klass flytta ihop.”

” Hur var utbildningen?”
” Blod, svett och tårar.” svarar hon och skrattar. ” Det är verkligen sant men jag ångrar inte en sekund. Det är det roligaste jag har gjort och så värt det. Jag vill göra om det.” Säger hon med längtan i rösten.
” Fick du göra några roliga praktiker under utbildningen?”
” Jag var med på alla praktikjobb under utbildningen. Jag tog för mig. Jag ville lära mig allt om branschen och skapa kontakter.”
”Vad var det roligaste praktiken?”
” Lanza helt klart. Det var superkul, väldigt bra uppstyrt med mycket proffsigt folk. Sen har det varit riktigt kul att få träffa er praktikchef – makeupartist Emelie Ödman och få följa med henne på jobb. Jag har lärt mig sjukt mycket av henne och lyckats skapa nya kontakter tack vare alla jobb jag assisterat henne på.”
”Vad var det för jobb du fick följa med på?”
” Oj, det var mycket, har varit med Emelie och jobbat för Atlas Copco och Dumle, en massa plåtningar och en gång fick vi äta frukost med Sofia, prins Carl Philips fästmö.” Berättar hon vidare med ett leende och skakar på huvudet.” Helt sjukt kul.” tillägger hon och skrattar.

”Men nu frilansar du på egen hand och gör massa roliga jobb, vad är det roligaste du har gjort hittills?”
” Utan tvekan så har det roligaste uppdraget varit att sminka Zara Larsson för hennes skivomslag.”
” Hur lyckades du få det jobbet?”
” Det var genom produktionsbolaget TEN music group. En av mina lärare, makeupartist Yenifer Rojas Sanchez, la ut en praktik på Facebook som jag tackade ja till. Jag fick göra hår & smink för Leo Leoson inför hans skivomslag. Produktionsbolaget var så nöjda att jag fick göra sminket även för hans musikvideo.” säger Anna. ” Sen hörde de av sig nu när det var dags för deras artist Zara Larsson. Det gällde inte praktik, utan ett riktigt jobb. Jag skrek JA i luren när de frågade om jag ville ta jobbet. Kunde inte tro att det var sant.”

” Vad är hemligheten bakom din snabba framgång?”
” Hemlighet vet jag inte men jag är supersocial och aktiv. Jag är inte blyg och har tagit för mig, det tror jag är väldigt viktigt. Jag har tagit kontakt med olika företag och produktionsbolag som jag vill jobba med och varit väldigt tjatig.” berättar hon. ” Det är viktigt att utnyttja alla sina kontakter som kan hjälpa en framåt i karriären. Sen är det ännu viktigare att upprätthålla de kontakter inom branschen som man har lyckats skapa. Jag minns speciellt något som min andra lärare, makeupartist Anya Eklundh, en gång sa om hur viktigt det är att påminna alla att du finns för att de kan råka glömma bort dig, hur duktig du än är. Det är något jag verkligen har burit med mig och ser till att göra. Jag hör av mig hela tiden till mina kontakter och påpekar att jag finns.” säger Anna och blir allvarlig. ” De ska inte glömma bort mig.” sen brister hon i skratt igen.

” Har du något fast jobb för tillfället?”
” Ja, jag jobbar på Rapide Brow Bar i Moodgallerian, får främst jobba med att fixa supersnygga bryn på kunder.”
” Hur trivs du där då?”
” Det är faktiskt riktigt kul, jag får träffa massa roliga människor och det leder ju till nya kontakter. Sen är det riktigt kul att jag har fått lära mig att tråda.” säger hon och ler nöjt.

” Vad har du för framtidsplaner?”
” Drömmen är att kunna jobba heltid som makeupartist med eget företag och försörja mig på det jag älskar såklart.”

” Har du något makeuptips till läsarna som du vill dela med dig?”
” Hitta ett fokusområde, helst ditt bästa drag och framhäv det.” Ja, det låter verkligen vettigt, tänker jag, och tackar Anna för att hon tog sig tiden att sitta ner för en pratstund. Ingen tvivel på att denna ambitiösa och målmedvetna tjej kommer att gå långt. Vi kommer att följa hennes framgångar med spänning och önskar henne lycka till!

slide blogg

 

 

 

 2 Responses to Makeupartist Anna Wikners framgång och hennes senaste jobb med artisten Zara Larsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *