20 april. 2016 - 15:45

LINNÉA HÄLLFORS, KONSTNÄR/MAKEUPARTIST

Låt oss presentera Linnéa Hällfors, konstnären som vann sig in på utbildningen och slår oss med häpnad med sitt kreativa nytänkande! Linnéa gick sin utbildning i Stockholm under hösten 2011 och har sedan dess arbetat i både lappkåtor i Norrland och Royal Albert Hall i London.

 

Hej Linnéa! Du kan väl börja med att berätta lite vad du gjorde efter avslutningen?

 

Hej Lotten! Självklart kan jag göra det!
Efter utbildningen fick jag fortsatta samarbeten via de praktikplatser som jag haft. Vissa av de samarbetena har jag till och med kvar än idag, 5 år senare. Så det gäller att vårda sina jobb väl! Tack vare den gedigna utbildningen med alla praktikplatser har jag kunnat frilansa hela tiden.
När det gäller jobb så får man som frilansande makeupartist vara rätt flexibel. Jag har jobbat i allt från lappkåtor i Norrlands ödemark till scenen i Royal Albert Hall.

 

Wow! Berätta mer!

 

Egentligen var de som vilka andra jobb som helst. Man blir rätt van efter några år, så inget i jobbväg känns längre chockerande eller konstigt. Alla har liksom sin tjusning!

Jobbet i lappkåtorna var via ett eventföretag där jag själv agerar artist och makeupartist. Här var det en invigning av en stor vindkraftsverkby där det firades med pompa och ståt. På eventen brukar jag själv stå på scen och visa hur man applicerar allt från en vanlig bas till en mer avancerad look.

Jobbet i Royal Albert Hall är den årliga och internationella visningen Alternative Hair Show där jag jobbade med avant gardesmink.

Men oavsett jobb så försöker jag göra min egen grej. Det är det som är förmånen med att vara frilans. Man är sin egen chef och kan ta de uppdrag som känns rätt för en.
Hur är det att stå på en scen och sminka?
Jag har ju haft förmånen att ha studerat retorik tidigare. Så jag har fått mycket övning i att prata inför folk därifrån. Men naturligtvis var det otroligt skrämmande första gångerna!

På dessa jobb är det ofta en konferencier som intervjuar samtidigt som jag sminkar. Så det gäller att kunna multitaska! Men det är som alla andra jobb; man kommer in i det och till slut känns det som det mest naturliga i världen.

 

Vilka är det som sitter i publiken?

 

För det mesta är det helt vanliga människor som har ett stort intresse av makeup.

 

Så man kan boka detta som privatperson?

 

Ja, absolut!

Fast i de här fallen så har det enbart varit på event och invigningar
och då är det större företag som har gått via eventföretag som i sin tur har kontaktat mig som artist.

 

Då förstår jag! Du är ju en otroligt duktig konstnär också! Hur har använt det som makeupartist?

 

Tack! Jag har varit konstintresserad så länge jag kan minnas och har alltid älskat att få uttrycka mig via färg och form. Så när jag fick lära mig ytterligare ett medium så kunde jag inte låta bli att integrera det med mitt övriga skapande.
Och eftersom jag har jobbat inom skönhetsbranschen i flera år så har det haft en framträdande roll i mitt skapande. Bland annat har fragmenterade bilder av makeup på Instagram fångat mitt intresse. Framförallt stora kontons bombarderande av bilder på perfekta ögon och munnar med hashtags såsom #lipoftheday och #eyeoftheday.

Eftersom bilder på Instagram innehåller budskap som sträcker sig längre än till säsongens skönhetstrend, gör det att det är en bildtyp som är viktig att kunna analysera och förhålla sig till om man ska kunna värja sig och förstå dess påverkan tycker jag. Därför har jag ett pågående projekt där jag genom mina bilder försöker fånga den vana skönhetsfokuserade instagrammarens uppmärksamhet och förhoppningsvis kunna väcka någon känsla som inte vanligtvis väcks av appens skönhetsbilder.

För att kunna fånga den målgruppen använder jag mig av Instagrams typiska komposition när det gäller ögon- och läppbilder. Därefter använder jag material och uttryckssätt för att få användaren att haja till. Framförallt genom detaljer som gör bilden lite obehaglig. Skönhet i kombination med äckel är ju rätt svårt att värja sig från!

 

Ja, jag vet ju att jag inte är ensam om att undra över din bild med de gröna läpparna…
Det ser ju inte mänskligt ut, så snyggt är det! Är det bara smink eller har du lagt till någon effekt?

 

Vad roligt att höra! Det är faktiskt bara smink. Jag har använt special FX smink för att få till 3D-effekten och VÄLDIGT mycket läppglans.
För att få till det riktigt gröna läppglanset har jag blandat olika pigment och transparent läppglans.
Pigmenten är delvis från en palett från .FÄRG.

 

Sjukt snyggt! Okej men vidare till nåt annat. Hur ser du på framtiden, har du något mål eller någon dröm?

 

Jag har ju haft förmånen att få göra så mycket spännande och kreativa grejer. Så jag tänker nog fortsätta på den banan och köra mitt race. Men man vet aldrig vilka vägar man kan komma in på i livet. Jag hade ju aldrig en tanke på att bli makeupartist innan utbildningen tex.

 

Om du ser bakåt då, finns det något jobb som varit extra roligt? Extra jobbigt?

 

Jag har nog inga direkta exempel. Men de jobbiga jobben har väl varit när jag har haft helt andra värderingar än mina arbetsgivare. Eller när någon försökt utnyttja ens goda vilja. Men nuförtiden fokuserar jag helhjärtat på schyssta arbetsgivare. Så för det mesta slipper jag sådant.

 

Ja det är tyvärr fortfarande folk som verkar tycka att det är okej att utnyttja nya makepartister…

 

Jaa eller hur…
När det gäller extra roliga jobb har jag heller inga exempel! Jag är nog en överpositiv person som älskar allt och alla, så länge jag får utnyttja min kreativitet.

 

Utbildningen då! Hur minns du den?

 

Eftersom jag vann min utbildning så var jag lite lost i början. Det tog ett tag att acklimatisera mig till min nya bana i livet. Men tack vare den fantastiska undervisningen och guidningen på Makeupstudion i kombination med praktik så hittade jag min väg till slut.

 

Just ja, det blev snabba puckar.
Minns du någon speciell lektion eller något ämnade du tyckte var speciellt roligt?

 

Jag älskade när vi hade lektioner i FX-smink! Och när vi sminkade några stackars ovetande killar till dragqueens. Men det mesta blev kul eftersom vi hade en så rolig klass och inspirerande lärare.

 

Minns du något som var extra tufft eller jobbigt?

 

Hela utbildningen var ju väldigt utmanande! Men det var aldrig något som var hemskt eller jobbigt. Förutom avslutningen! Jag avskyr avsked och avslut.
Slutligen! Vad har du för råd till våra blivande makeupartister?
Ödmjukhet är A och O. Man blir aldrig riktigt färdig utan utvecklas hela tiden. Sedan är det bra om man hittar sin egen grej och kör på det. Och våga ta på sig en för stor kavaj ibland! Man måste våga för att kunna komma någonvart. Till slut växer man i kavajen.

 

Så. himla. bra! Tusen tack linnea!

 

Tack för att jag fick vara med!

 

linnea hällforsKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *