15 september. 2017 - 13:41

ELEV FRÅN MAKEUPSTUDION VINNER SM!

MakeupSM 2017

Ännu en gång har segern i MakeupSM gått till en av Makeupstudions och FÄRGs tidigare elever – Maria Gfrörer. Maria som pluggade hos oss på skolan i Borlänge har hunnit med mängder av jobb och har stora uppdragsgivare som bland annat: ICA, Stockholm Fashion Week, Panetoz och Ace Wilder på sin klientlista. Här får du läsa mer om hur hon har gjort för att lyckas i branschen.

 

Du gick utbildning hos Makeupstudion i Borlänge 2008. Hur gjorde du för att komma igång som makeupartist?

För att komma igång med min karriär efter min utbildning på Makeupstudion i Borlänge 2008 gjorde jag en hel del test- for- print fotograferingar, vilket ledde till många nya kontakter som i sin tur rekommenderade mig vidare till andra fotografer. Redan från början var jag inställd på att jag får lov att åka dit, där jag behövs. För Borlänge, där jag bor, är inte metropol för att göra karriär i.

 

Berätta om din karriär efter det:

Min karriär efter utbildningen har rullat på, ibland har jag stannat upp och ifrågasatt mig själv om jag är på rätt väg. Jag har varit på väg till Stockholm många gånger, men har aldrig riktigt kommit iväg på grund av familj och andra saker som hållit mig kvar i Dalarna. Äntligen verkar ändå en flytt till Stockholm bli aktuell. Jag har längtat efter att verkligen få prova mina vingar på riktigt,

 

Du har ju jobbat med flera tunga uppdragsgivare som ICA, Restylane, Stockholm Fashion Week, Guldknappen och kända personer som Panetoz, Regina Lund, Ace Wilder, Mikaela Laurén för att nämna några – hur har du tagit dig dit?

Tack vare rekommendationer har jag blivit kontaktad för olika uppdrag. Jag har aldrig jagat jobben. Jag har haft turen att jobben har kommit till mig av sig självt. Och nej jag kan inte heller påstå att jag är så pass aktiv i sociala medier etc för att jobben skulle komma den vägen.

 

Vad är dina bästa tips till andra nybakade makeupartister för att just komma igång efter utbildningen?

Först ska du tänka igenom vad är det du vill åstadkomma som makeupartist. Är du verkligen redo att slita hårt? Bemöta motgångar som lärdomar och konstant förnya dig för att bli ännu bättre? Är detta verkligen det du brinner för? Kan du försörja dig på makeup? Våga ta betalt från dag 1. Du har betalat en hel del pengar för utbildningen och behöver inte arbeta gratis.

Var ärlig mot dig själv. Lägg upp en plan, en kortsiktig och en långsiktig.

Prata inte skit inför potentiella uppdragsgivare om andra du har jobbat med. Branschen är liten och öron finns överallt. Är du osams med någon ta det ansikte mot ansikte med den personen.

Lämna privata saker (här menar jag problem och bekymmer) hemma.

Var lyhörd, och förstå även de luddigaste beskrivningarna som kunden ger dig. Är du osäker, fråga om det är såhär du tänker?

Se till att visa olika variationer och stilar när du bygger din portfolio. Prova olika genrer: musikvideos, reklam, tv, stillbilder, bröllop, modevisningar osv. Kontakta olika typer av fotografer. Be om att få assistera andra framstående makeupartister.

 

Vad var det bästa med utbildningen?

Det bästa med min utbildning var att få stenkoll på hygien och olika tekniker, perfektion, symmetri och färgkontroll, det sitter i ryggmärgen. Självklart har jag under årens lopp ändrat och lagt till sätt som fungerar bäst för mig i mitt arbete. För alla arbetar vi olika

 

Vad har du tagit med dig ut i arbetslivet från skolan?

Ha alltid rena penslar med dig, samt en extra uppsättning ( man vet aldrig om man får extra jobb ) håll din hygienstandard hög. Att man ska vara punktlig och även hålla planerad tid. Lär känna dina produkter du har i sminkväskan, så du kan arbeta med allt.

 

Vad var det som fick dig att anmäla dig till SM?

Svårt att förklara. Jag ville självklart bli bedömd och poängsatt av några av de bästa vi har i Sverige. Jag har ofta fått höra att jag är så duktig på makeup, men jag har inte alls sett mig som bäst. Sen blev jag även inspirerad av årets tema som var Tropico Pop .

Hur anmäler man sig?

Själva tävlingen ordnas i samband med branschorganisationen Sveriges Hudterapeuternas Riksorganisation – SHR varje år. Man får ha lite koll när anmälningsperioden är, vilka teman och krav det har, göra bilder utifrån det samt att man ska skicka in 2 av dessa bilder som en anmälan. Av alla anmälda så tror jag det är en domarpanel som väljer ut 10 finalister. Att bli utvald till en av 10 bästa i Sverige var stort nog.

 

Vilka teman var det och hur tänkte du kring dessa när du skapade din look?

Tema 1 var : Klassisk sotning med flytande eyeliner och röda läppar. Tid 60 minuter.

Då min modell har fantastisk hud med fräknar, ville jag behålla den naturliga glowen. Så en lätt men täckande bas där fräknarna fick komma fram, samt lystern. Sotning med FÄRGs egenkomponerade palett. Den nya underbara flytande eyelinern från FÄRG är en dröm att jobba med samt röda läppar med FÄRGs fantastiska röda Kiss Proof läppenna och lite rött läppstift on top of that. Snabba bryn. Mitt fokus låg i att få skuggorna fina och fejdade utan hårda kanter och tydliga övergångar. Svart skulle vara svart. Samt korrigera övre läppen lite för att skapa symmetrisk mun.

Tema 2 var: Årets kreativa fantasilook där inte bara sminket bedöms utan även helheten med allt och hur bra man har tolkat årets tema. Årets tema var : Tropico Pop. Tid 60 minuter. Jag ville skapa något överjordiskt, avantgardistiskt och fashionaktigt, men inte för mycket kostymaktigt eller tungt.Min kreation är en lätt, överblommad exotisk tropisk blomma, som lockar till sig allt genom sin starka utstrålning och skönhet. Klänningen med alla accessoarerna byggde jag på min salong samma vecka tävlingen hölls :)

Makeupen är en avantgardistiskt makeup där jag använt mig av olika tekniker och starkt kontrasterande neonfärger som resulterade i en fantastisk makeup som stod ut med sina negativa spaces.

 

Stort grattis till segern och är det nåt annat du tänker på och vill berätta om branschen eller din karriär?

Tack! Jag tänker att jag ska representera Sverige i Makeup VM i dusseldorf och tänker fortsätta ha samma inställning som till SM: Det blir som det är meningen. Jag går in i det med öppna ögon och öppet sinne. Jag har inga förväntningar om någon placering utan bara om att ha kul :”I got a feeling inside”

sm gfrörer 2017

Products UsedKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *