20 januari. 2015 - 06:00

ATT HITTA EN BRA CONCEALER OCH FOUNDATION

Nuförtiden finns det miljontals produkter att fylla sin sminknecessär med. allt från primer och foundation till speciella brynskuggor, contour-paletter och glittriga mascaror. Man kan handla smink på nätet eller i butik. Det finns dyrt smink och det finns billigt smink. Med ett så stort urval som vi har idag är det inte alltid så lätt att hitta rätt. För att ni ska få lite extra tips om smink kommer vi att skriva en hel del artiklar som svarar på vanliga frågor. Dagens inlägg handlar om vad man ska tänka på när man vill hitta en bra concealer och foundation.

Namnet concealer kommer från engelskans conceal, vilket betyder täcka eller dölja. Syftet med att använda en concealer är färgkorrigera de områden som på något sätt avviker från den naturliga hudtonen. Det kan till exempel handla om att man är mörkare under ögonen där tonen ofta slår åt lila & blått eller att man har röda märken efter finnar eller acne. För att kunna få ut så mycket som möjligt av sin concealer bör man studera lite färglära. Inom färgläran säger man att det finns tre stycken olika grundfärger av vilka man kan blanda alla andra olika färger.

Grundfärgerna är: RÖTT, GULT och BLÅTT

Om man parar ihop grundfärgerna två och två får man fram våra olika blandfärger. Dessa är: GRÖNT (blått & gult), ORANGE (gult & rött) samt LILA (rött  & blått)

Blandar man alla grundfärger (RÖTT, GULT och BLÅTT) så kommer färgerna att slå ut varandra och bli grått. Med hjälp av denna information kan man lära sig att neutralisera och korrigera sina färgproblem.

ATT NEUTRALISERA ETT RÖTT PARTI (ex.finnar, acne, rodnad)

Om man då till exempel vill neutralisera ett rött parti (exempelvis en finne) tittar man på våra tre grundfärger och ser att på rött kommer man vilja lägga både blått och gult för att färgerna ska slå ut varandra. Blått och gult tillsammans ger ju blandfärgen grönt. Alltså kommer rött att slås ut och neutraliseras av en concealerprodukt med grön underton.

ATT NEUTRALISERA ETT LILA ELLER BLÅTT PARTI (ex. mörka ringar under ögonen)

Vill man istället täcka mörka ringar under ögonen tittar man först på vilken ton det mörka partiet drar åt. Ofta är tonen åt det lila eller blåa hållet. Går vi då tillbaka till färgläran så ser vi följande: för att täcka grundfärgen blått krävs det att man lägger på färgerna rött och gult. Rött och gult tillsammans blir ju orange, vilket innebär att man bör använda en conealerprodukt som drar åt orange. Lila, å andra sidan är ju en blandfärg som vi får av blått och rött. Och vad använder vi då för att täcka ett lila parti? Just det, gult! Ofta har man en blandning av blå och lila underton under ögonen och därför kan det ibland vara smart att blanda orange och gult för optimal täckning.

Jaha, så vad innebär då detta? Som ni kanske förstår får man sällan ett perfekt resultat av att använda en concealer i endast en färg. För att kunna få en riktigt bra täckning vore det väl bra att ha en concealer som har dessa tre undertoner vi pratat om? Det finns en del multiprodukter på marknaden. Bland annat .FÄRG Collection’s Cover Makeup Trio. Den innehåller tre färger med en grön, en gul och en orange underton.

grym concealer!

EN BRA FOUNDATION

När man har neutraliserat sina färgproblem väljer man oftast att jämna till hudtonen med en foundation. Vad kännetecknar då en bra foundation? Självklart är detta en smaksak men några vanliga kriterier brukar vara att den ska hålla bra, vara lätt att jobba in i hyn och täcka utan att bli kakig. Tänk också på att välja en foundation som passar din hudtyp, är man fet i hyn vill man ha en oljefri foundation som till exempel .FÄRG Collection’s Mineral Liquid Powder Foudation. Den fick 5 av 5 när VeckoRevyns bloggare Helen Torsgården testade den!

HUR HITTAR MAN RÄTT FÄRG?

För att hitta rätt färg på din foundation och för att se vilken underton du har börjar du med att titta på din hals. Det är färgen på din hals som du vill att din foundation ska matcha. Av denna anledning ska färgen inte provas ut på handen då färgen där kan skilja sig ganska mycket mot färgen på halsen. När du tittar på din hals försöker du först avgöra om du har en rosa eller gyllene underton. Utifrån detta väljer du sedan en foundationfärg som drar mot antingen rosa eller gult.

SMINK SOM ÄR BRA FÖR HYN

En annan sak som är viktig om man sminkar sig varje dag är att tänka på om ditt smink är bra för hyn. Självklart är oftast bäst för hyn att få vara ”naken” men samtidigt ska man komma ihåg att en foundation också kan verka som en liten skyddsbarriär mot föroreningar i luften och på så sätt skydda huden. Optimalt är en mineralbaserad foundation då mineraler är vårdande och värnar om din hy. .FÄRG Collection’s Mineral Powder Foundation har en lätt täckning som inte täpper till dina porer utan låter hyn andas samtidigt som den ger en vacker finish.

VILKA BORSTAR SKA MAN ANVÄNDA

Hur man lägger sin concealer och foundation är definitivt en smaksak, det kan antingen göras med svamp eller borste. Det man bör tänka på är vilken slags täckning man vill ha och då ha i åtanke att en tätare pensel ger en puderprodukt ett mer täckande resultat. Till flytande foundation är en foundationpensel i syntethår ett bra alternativ.

TA EN KURS

Ibland kan det vara lite knepigt och ta ett tag innan man får till tekniken med nya produkter. Ett smart alternativ kan i sådana fall vara att ta en sminkkurs där du får lära dig hur du använder din concealer och foundation på bästa sätt. Makeupstudion Education som har 19 års erfarenhet av att utbilda makeupartister håller även kortkurser för privatpersoner. Läs mer på hemsidan eller boka direkt på nr: 08 – 640 79 01. Vi finns i Stockholm, Malmö och Göteborg!Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *